Att välja Spotlight

Skenmonterade spotlights är en av de mest flexibla belysningslösingarna du kan välja. Möjligheten att justera placering och riktning gör det enkelt att löpande anpassa belysningen efter behov.

Hur ska du tänka när du väljer en spotlight? Ljuskvalitet, bländskydd och hög mekanisk kvalitet är vad som utmärker en bra spotlight. Form och färg ger karaktär, eller om det är önskvärt dölja ljuskällan för ögat. Det finns också många tillbehör som kan ge extra flexibilitet till din ljusdesign.

Ljuskvalitet - CRI

Vad innebär att ljus har hög kvalitet? Ljuset reflekteras från de föremål vi ser. Olika våglängder av ljus tolkas av våra sinnen som olika färger. Så ljus som är rikt och balanserat med våglängder, som solljus, gör att vi kan se och förstå färgerna i vår omgivning. Med ett ljus av låg kvalitet, med få frekvenser, kan dessa färger gå förlorade och världen ser platt och grå ut.

Leta efter lampor som har höga CRI- eller TM-30-15-värden. Ett CRI på 90 eller högre bör vara standard för de flesta installationer.

Optik och bländning

En av de största utmaningarna med spotlights kan vara bländning. Eftersom spotlights ofta riktas i en specifik vinkel är det vanligt att de i vissa lägen lyser i människors ögon. För att undvika detta, välj spotlights med ljuskällor som sitter djupt in i armaturen och som använder antibländningsoptik och reflektorer.

Optik som har mycket spillljus - ljus som är utanför huvudljusstrålen - kommer vanligtvis att ha dålig bländningskontroll. Leta efter kvalitetsoptik som fokuserar ljus där du behöver det. Dessa är både mer effektiva och ger ett mjukare ljus.


Fysiska egenskaper


Ibland vill du inte att folk uppmärksammar själva armaturen - spotlights har ofta en minimalistisk design så att de kan ganska enkelt döljas. Men när de är synliga kan högkvalitativ design och spännande material påverka hur ett projekt uppfattas. Balansera dessa faktorer mot kostnad för att hitta den perfekta armaturen för ditt projekt.

Den mekaniska designen är dock mer än bara estetik. Om slutanvändaren ska rikta om sina spotlights ofta, måste armaturen vara tillräckligt fysiskt robust för att klara detta. Titta på lederna och på alla rörliga delar och se till att de inte kommer att lossna eller gå sönder under repetitiv användning.

Reparera och byt ut

Eftersom de är enkla att installera och plocka ned igen, är spotlights en produkt som är lätt att återanvända. Produkter där drivdonet och ljuskällan är lätta att reparera och byta ut kan ha en livslängd som vida överstiger den första installationens livslängd. Kontakta oss för att få mer information om dina produkter.

Exenia Spot Revo

Spot Revo är en helt ny familj av spotlights från Exenia. De fokuserar på högkvalitativ optik och bländskydd med en minimalistisk design. Familjen innehåller 4 olika storlekar med många alternativ för optik och tillbehör vilket gör produkten enkel och flexibel att använda.

Se Revo-serien på vår hemsida

Delta Light Spy


Spy 66-serien från Delta Light har en ren design och är tillverkat i material av hög kvalitet. Armaturen passar bra i de hem med höga krav, på restauranger eller hotell. En dekorativ ram ger möjlighet att addera färg.

Titta noggrannare på Spy 66-serien från Delta Light på vår hemsida!

Lucent TubeLED

TubeLED från Lucent Lighting erbjuder ett enkelt armaturhus där du sedan kan välja på flera olika typer av ljuskälla - inklusive alternativ för dynamisk färgtemperatur. Produkten är ett utmärkt val när hållbarhet är ett viktigt kriterium då den har med lätt utbytbara ljuskällor och utmärkt kvalitet.

Se TubeLED-produkterna från Lucent Lighting på vår hemsida.